Henk – ziektegeschiedenis

Voor klanten, mede-ondernemers en andere belangstellenden heb ik hieronder de ziektegeschiedenis van mijn man Henk samengevat.
 
15 aug. 2013 – Henk gaat, na circa twee dagen van aanhoudende buikklachten, naar de huisarts. Vanwege vermoeden van een blindedarmontsteking doorverwezen naar de spoedopname in Zwolle. Daar blijkt, na  enig onderzoek, dat het niet de blindedarm is, maar een verdikking aan het begin van de dikke darm.
 
19 aug.2013 – Na een CT scan en een maag- en darmonderzoek komt aan het einde van de middag de conclusie:  een tumor in de dikke darm. Tevens zijn er nog wat vergrote lymfeklieren te zien rond de alvleesklier. Een operatie waarbij circa een derde deel van de dikke darm alsmede omliggende lymfeklieren worden verwijderd, wordt ingepland.
 
9 sept.2013 – Uit een eerder gedane punctie van de lymfeklieren rondom de alvleesklier komt de volgende uitslag: deze zijn kwaadaardig. De alvleesklier zelf is wat ontstoken, maar verder ‘schoon’.
 
10 sept.2013 – Vandaag de operatie; deze verloopt zoals gepland. Wel blijkt tijdens de operatie dat er meer uitzaaiingen in de lymfeklieren in de buikholte zijn dan op eerdere scans te zien waren. De meeste rondom de darm (circa 60%) zijn wel weggehaald, maar de verder weg gelegen klieren konden ze niet allemaal bereiken.
 
13 sept.2013 – De uitslag van het onderzoek naar het weggehaalde weefsel en klieren is bijzonder teleurstellend:  Het gaat om een agressieve darmkanker met uitzaaiingen in de lymfeklieren.
 
16 -26 sept.2013 – Vanwege een dichtgedrukte galafvoerbuis dient er een stent geplaatst te worden. Na verschillende onderzoeken die ofwel uitgesteld worden ofwel niet lukken, wordt deze uiteindelijk  op 26 sept. met succes in het AMC uitgevoerd. Inmiddels krijgt Henk ook sondevoeding omdat hij vanwege de misselijkheid niet of nauwelijks kan eten.
 
7 okt, 2013 – Vandaag naar huis om daar verder aan te sterken, de sondevoeding gaat mee.  
 
17 okt. 2013 – Hoewel alle bloedwaardes inmiddels voldoende zijn voor een levensverlengende chemo, is de conditie van Henk onvoldoende om deze te kunnen toepassen. Hij slaapt heel veel, gewoon eten gaat niet en de geringste inspanning kost veel energie. We spreken af weer met de oncoloog te overleggen zodra de conditie wat verbeterd is.  Hij heeft een bed in de kamer. Wassen (naar boven in bad lukt wel) en sonde vervangen/doorspoelen gaat nog wel met hulp van mij. Hij gaat zelf naar het toilet. De thuiszorg is achterwacht zodra dat nodig of gewenst is. 
 
9 nov. 2013 – De afgelopen week is de conditie van Henk behoorlijk verslechterd. De sonde werd tot drie keer toe uitgebraakt, waarna besloten is deze niet meer in te brengen. Met behulp van medicijnen is het braken wel enigszins onder controle, maar eten en drinken (van energierijke drankjes) gaat maar zeer moeizaam en mondjesmaat. Er is ook nagenoeg geen energie meer om uit bed te komen. Er is een luchtwisselmatras gebracht om doorliggen te voorkomen.
 
18 nov. 2013 – Het gaat zienderogen achteruit met  Henk.  Met medicatie is wel de pijn onder controle te houden. Een slaapmiddel zorgt voor wat rust in de nacht. Hij heeft continu een vol gevoel en zijn buik voelt aan als een soort ‘harnas’.
 
27 nov. 2013 – Nadat de conditie vanaf zondagavond nog weer verder achteruit ging, is Henk uiteindelijk woensdagavond in het bijzijn van zoon Rens en mij rustig ingeslapen. Veel te vroeg, maar we kunnen terugkijken op een fijne tijd met veel mooie herinneringen.
 
 
21 dec.2013
Voor een ieder die meegeleefd heeft en mij gesteund heeft, op welke manier dan ook, wil ik hierbij hartelijk danken.
Het heeft mij echt goed gedaan !
 
Verder wens ik een ieder een goed en bovenal gezond 2014 toe !